Het apparaat en de pen

Het markeringssysteem van medical precision bestaat uit drie componenten:

  • het apparaat
  • de markering-pen
  • de naaldmodule

Het apparaat

Het apparaat voedt de markering-pen met elektrische stroom pulsjes. Het apparaat is daarbij vooraf precies ingesteld op de juiste frequentie en stroomsterkte. Die instelling is ontwikkeld tezamen met radiotherapie-laboranten van een aantal ziekenhuizen.

Door die instelling vooraf is de bediening heel erg simpel: een aan/uit knop, en een start/ stop knop om de naald te activeren voor als je een punt wilt zetten (en weer in pauzestand te zetten als je klaar bent met het puntje). Eenvoudiger kan het niet, en vergissingen met instellingen zijn uitgesloten.

De markering-pen

Deze pen is het feitelijke hart van het systeem. Door de elektrische pulsjes uit het apparaat wordt binnen de pen een magnetisch “hamertje” geactiveerd. De kracht en de trillingsfrequentie van dat hamertje is precies goed voor het zetten van referentiepunten.

Op de pen wordt een aluminium kop gezet. In de kop wordt vervolgens een disposable kunststof naald-module geklikt. De aluminium kop is zo gemaakt dat als de naald er in is vastgeklikt, de diepte waarmee het pigment wordt ingebracht heel precies en stabiel is.

Er kunnen drie koppen meegeleverd worden:

  • kop met pigmenteringsdiepte 0,2 mm: vooral voor de (wat dunne huid) op het sternum
  • kop met pigmenteringsdiepte 0,4 mm; iets dikkere huid zoals het laterale zijde thoraxgebied of bekkengebied
  • kop met pigmenteringsdiepte 0,7 mm: voor specifiek heel dikke huidtypen

Iedere kop wordt in een eigen kleur geanodiseerd, en de diepte staat er bovendien in gegraveerd, zodat vergissingen eigenlijk niet mogelijk zijn.

De naaldmodule

Het feitelijk aanbrengen van het referentiepunt doet de (disposable) naaldmodule. Het is een kunststof unit met daarin een klein naaldje, of liever gezegd: drie kleine naaldjes. Eenmaal op de kop geklikt laat de pen het naaldje heel licht pulserend erin en eruit komen, precies op de diepte die bij die kop hoort. Door de vorm van de kunststof naaldmodule is de naald zelfzuigend. Als het apparaat actief is, hoeft de naald alleen maar heel even in het pigment gehouden te worden om pigment op te zuigen, en kan daarna direct gebruikt worden. (zie ook pagina: toepassing in de praktijk in foto’s).

Na het zetten van de punt kan de naaldmodule in de (normaal gebruikelijke) naaldcontainer verwijderd worden.

De pigment-inkten

Er zijn meerdere pigment-soorten leverbaar. Het belangrijkste verschil in de diverse pigmentsoorten is het vervagen. Afhankelijk van het huidtype en de pigmentsoort (en bij een plaatsing-diepte van 0,2 mm) zal de stip na een aantal maanden meestal vervagen. Mocht dat niet gebeuren, dan is die in ieder geval heel gemakkelijk te verwijderen.

Menu
IK WIL MEER WETEN